Október v PRIESTORe

Prišla jeseň a s ňou aj naše-vaše obľúbené podujatia. Stretneme sa aj na našich pravidelných, už zaužívaných eventoch, ale vychutnáme si spoločný čas aj na zopár výnimočných chuťovečkách.

Prosíme vás zároveň, aby ste sledovali naše sociálne siete, kde vždy informujeme o zmene programu (soplíky úradujú pravidelne aj u nás…).

Pravidelne sa vidíme:

~v piatky s mladými ľuďmi do 30 rokov na pracovných stretnutiach s mládežníckym parlamentom Nová Sereď – príď, ak chceš meniť Sereď a mať super skúsenosť do životopisu,

~ vo štvrky na herničkách, AKA detských priestoroch s najmenšími deťmi a ich rodičmi – príď, ak máš chuť na kávu a príjemný pokec s dospelými osobami (ako bonus sa ti aj dieťa zahrá),

~ v utorky na Stretávačkách s mladými do 19 rokov, kde príď, ak chceš mať kľud, chill, zahrať si playko a pokecať s niekým, kto ťa nehodnotí, iba sa snaží rozumieť.

Okrem pravidelných stretnutí s mladými angažovanými ľuďmi, vytvárame aj spoločne kultúrne podujatia. V októbri sa opäť vidíme na Seredskom lete pod hviezdami / Foto: Tomáš Klčo

Špeciálne sa vidíme na:

~ pokračovaní Seredskeho leta pod hviezdami (bohužiaľ, ani zmena termínu nezabezpečila lepšie počasie, takže opäť budeme v KC PRIESTOR),

~ úvodnom stretnutí k novému ročníku programu VÝNIMOCNÁ.

Vďaka skúsenej sociálnej pracovníčke Tatjane Tomić zo Združenia STORM sa môžeš jeden utorok v mesiaci od 16:00 porozprávať o rôznych témach, ktoré ťa trápia. Ak tvoja kamoška skúsila drogy a ty nevieš, ako máš reagovať, alebo to doma nie je ideálne, prípadne chceš mať relevantné informácie pre bezpečné prežívanie svojej prvej lásky. Tatjana je tu a poskytne ti bezplatné poradenstvo v KC PRIESTOR. Viac sa dočítate v našom článku TU.

Stretávačky sú neformálne stretká mladých ľudí do 19 rokov, počas ktorých hráme Playstation, pečieme palacinky, rozprávame sa o radostiach aj trápeniach alebo len tak sme. Počas stretnutí je možné využiť sociálno-psychologické poradenstvo, za čo vďačíme našim priateľkám a priateľom zo Združenia STORM a z Flek Klubu, ktoré v Trnave založilo IPčko.

O Stretávačkách si viac môžeš prečítať TU.

tatjana_stretavacky

Štvrtky od 9:00 do 11:00 s Anuškou Galovou Vrbovou, ktorá sa okrem prekladateľstva venuje aj montessori aktivitám na aktivitybug.sk. Takže budete vo viac než dobrých rukých ♡

Deti si nájdu kamošov a kamošky, vy si oddýchnete a dáte kávu alebo čaj. Za symbolické vstupné 3 eurá tak získate svoj PRIESTOR na materskej a vaše deti príjemné herničky.

Detsky priestor, foto: Lukáš Klčo

Mládežnícky parlament mesta Sereď, Nová Sereď, je plný angažovaných ľudí, ktorí sa zaujímajú a chcú sa vzdelávať, rásť, dozvedať nové veci o seba aj o našom meste. Stretáva sa vždy v piatky od 16:00 v našom PRIESTORe.

V KC PRIESTOR sa im venujeme a prinášame im čo najviac podpory, mentoringu a prepájania s ďalšími organizáciami či jednotlivcami, ktorí môžu ovplyvniť ich život nielen v Seredi. Jednou z takých partnerských organizácií je aj ZIPCeM, NIVAM či trnavský mládežnícky parlament. V októbri sa mladým bude venovať aj naše mestské múzeum v Seredi.

V sobotu 19. októbra sa od 9:00 do 13:00 môžeš pridaj na púť po Seredi a Spoznaj svoje mesto. Odborný zamestnanec a archeológ Róbert Daňo nás bude na bicykloch sprevádzať po meste a ukáže nám miesta, ktoré zostali stovky rokov v tajnosti. Na záver bude aj úžasné prekvapenie plné histórie. Podpor v sebe lokál patriotizmus a príď sa dozvedieť tajomstvá svojho mesta.

Seredské leto pod hviezdami, vol. 01. Foto: Tomáš Klčo

Mladí ľudia z Novej Serede si pre vás pripravujú aj kultúrne podujatia. Jedným z nich je aj Seredské leto pod hviezdami, ktoré sme kvôli počasiu presunuli na október. Bohužiaľ, opäť prší, takže sa znova stretávame v KC PRIESTOR.

Príď v sobotu 5. októbra od 17:00 do KC PRIESTOR a zažiješ:

  • Predstavenie mládežníckeho parlamentu
  • Hudobný koncert študentstva ZUŠ
  • Slam-poetry
  • Spoznanie hviezdnej oblohy
  • Predstavenie iných mládežníckych organizácií
  • Maľovanie na tvár
  • Fotokútik

V októbri spúšťame aj veľkú novinku! Pochopili sme, že ak chceme čo najviac podporovať deti a mladých ľudí, musíme pracovať aj s rodičmi. Preto spúšťame Rodičovský PRIESTOR, ktorý priblíži dospelým ľuďom problémy a prežívanie mladých ľudí.

Či už si mama, otec, teta, babka, najlepšia kamoška inej mamy, a zaujímaš sa o to, ako sa rozprávať s tým tvojím mladým človekom, aby ťa konečne počúval, príď sa dozvedieť viac o tom, čo prežívajú dnešní mladí ľudia a ako k nim môžeš pristupovať ty. Budú k nám v jednu stredu v mesiaci chodiť odborné kapacity z celého Slovenska a postupne nám predstavia témy šikany, závislostí, ale aj rešpektu a budovania zdravých vzťahov.

Prvý rodičovský PRIESTOR sa uskutoční v stredu 16. októbra. Príde odborníčka Mgr. Silvia Malatinská, PhD. 

Silvia Malatinska je koordinatorka odboru prevencie kriminality Ministerstva vnutra Slovenskej republiky na regionalnej urovni. Informacna kancelaria v Trnave, kde posobi, poskytuje osvetu aj priamu pomoc klientom v oblastiach obchodovania s ludmi, sikany, kybersikany, nasilia, medialnej gramotnosti a internetovej bezpecnosti pre rozne cielove skupiny od mladistvych az po dochodcov. Rodičom priblíži tému šikany, aby vedeli, čo môžu robiť, ak majú podozrenie, že práve ich dieťa je obeťou či agresorom.

KC PRIESTOR funguje aj ako networking pre aktívnych ľudí a mimovládky v Seredi a v okolí. Spoločne hľadáme prieniky spolupráce a takisto sa informujeme o nových dotačných programoch. Ak máš hocijaké otázky ohľadom svojho občianskeho združenia, alebo práve premýšľaš, že si ho ešte len založíš, pokojne nám píš na mirka@kcpriestor.sk a dohodneme si osobné stretnutie.

Ďakujeme všetkým partnerom, bez ktorých by sme nedokázali prinášať toľko aktivít, koľko prinášame.

Vďaka patrí aj všetkým naším darcom, ktorými sú úplne bežní ľudia a prispievajú nám na chod centra. Budeme skákať dva metre dvadstať, ak sa pridáš tiež ♡ Prípadne nám môžeš poskytnúť 2% z dane, v tomto článku zistíš ako.