Festivaly prinášajú radosť, priateľstvá a zážitky, ledva však prežijú. Vata fest nie je výnimkou.

Často sa nás pýtate, či bude Vata fest 2024. Niektorí ste si možno odpoveď prečítali už minulý rok, ďalším to povedali priatelia, iní sa to dozvedia z tohto článku.

Keďže je už vysoký dátum a reklama na Vata fest žiadna, asi ste si domysleli, že Vata fest 2024 nebude. Úprimne, vážne zvažujeme, či bude vôbec Vata fest 2025, alebo či niekedy ešte Vata fest bude.

  • Snáď sme vás nezabili hneď v úvode, čítajte ďalej, dozviete sa aj:
    • čo sú dôvody pozastavenia festivalu,
    • koľko nás stál posledný ročník,
    • výzvu pre teba, ak túžiš organizovať kultúru.

V týchto dňoch sme mysľami zároveň na inom festivale. Myslíme na všetkých, ktorí utrpeli zranenia na Pohode a rovnako intenzívne myslíme aj na samotných organizátorov, ktorí naprieč Slovenskom poskytujú pomocnú ruku aj malým kultúrnym organizáciám, ako sme aj my. Veríme, že sa uvidíme na ďalšej Pohode, ale ak aj nie, rozumieme. My – Priestoráci a Priestoráčky sa nielen Pohody zúčastňujeme, ale boli sme aj súčasťou brigádnickych tímov, vďaka čomu sme získali skúsenosti pre organizáciu vlastného mini-festivalu.

Nemôžeme sa síce s veľkými festivalmi vôbec porovnávať, ale chápeme, čo všetko stojí za organizáciou takéhoto eventu. Sme s vami.

Čítajte ďalej a dozviete sa, čo stojí za prípravou Vata festu.

Financie sú výzva

Vata 2023 nás stála 25-tisíc eur, čo prevýšilo náš plánovaný rozpočet o viac ako 5-tisíc eur. Nemusíte organizovať podujatia, aby ste si vedeli predstaviť, že to bola pre nás veľká rana, ktorá sa hojila ťažko. Ale vďaka mnohým z vás a naším skvelým partnerom sme to ustáli a rok 2024 sme začali s čistým štítom.

Pre dovysvetlenie ohľadom verejných financií, okolo ktorých bolo viacero otázok.

Veľmi si vážime podporu mesta Sereď. Tešíme sa, že môžeme byť práve v Zámockom parku, kde festival začal, aby ukázal, že aj taký jarmok môže byť práve v parku. Tešíme sa, že sme mohli využiť priestory kaštieľa, ktorý sme chceli verejnosti ukázať ako výnimočnú tisícročnú národnú kultúrnu pamiatku. Ďakujeme aj za pomoc konkrétnych zamestnancov úradu. A, samozrejme, ďakujeme za dotáciu vo výške 1700 eur. Samozrejmosťou je, že naši predajcovia uhradili poplatky mestu za predaj vo výške približne 600 eur.

Ďakujeme aj najväčšiemu podporovateľovi Vata festu, ktorým je od prvého ročníka Trnavský samosprávny kraj. Za drivú väčšinu finančných prostriedkov ďakujeme súkromným firmám a najmä vám – návštevníkom a návštevníčkam festivalu.

Dobrovoľnícky a organizačný tím v roku 2019. Od prvého ročníka spolupracujeme na príprave festivalu s ďalšími organizáciami a jednotlivcami, ktorí – rovnako ako my – idú do projektu bez nároku na honorár. Na poslednom ročníku spolupracovalo úžasných 47 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok.

Prečo vlastne VATA vznikla

Festival vznikol ako demonštrácia toho, že aj v Seredi sa dá robiť pekná kultúra, ktorá priláka ľudí aj z iných miest, že Sereď sa môže ukázať ako silné historické mesto s mnohými mimoriadnymi umelcami a umelkyňami. Na poslednom ročníku sa predstavilo až 76 umelcov, umelkýň a občianskych aktivistov a aktivistiek, ktorí tvorili program festivalu. Každoročnou zásadou VATY bolo, že viac ako 60% z nich pochádza alebo žije v Seredi.

Chceli sme dať PRIESTOR kvalitnej kultúre, ktorá zahŕňa nielen umenie, ale aj kvalitu bytia, preto sme sa vždy spojili so skvelými seredskými a slovenskými organizáciami, ktorých prácu si vážime a sú nám inšpiráciou. Posledný ročník sme organizovali v spolupráci až s 39 organizáciami.

V roku 2018 sme vnímali, že naše mesto chápe lokálnu kultúru a umenie ako VATU vhodnú na vyškrtnutie z rozpočtu mesta. Rozhodli sme sa preto ňou zaplniť mesto. Podarilo sa. Prišli ste. Tešili ste sa s nami. Povzbudzovali ste nás. Dobrovoľníčili ste s nami.

Tá Sereď je ozaj brutálna! Vraveli ste počas rozhovorov priamo v parku.

Posledný ročník sme organizovali v spolupráci až s 39 organizáciami. Jednou z nich bolo aj OZ Vodný hrad, ktorý sa už 20 rokov snaží o záchranu Seredského kaštieľa. Foto: Marcela Pančíková pre KC PRIESTOR

Čo bude ďalej

S festivalom by sme veľmi rady pokračovali, ale došli nám sily. Väčšinu kapacít sme presunuli na zlepšovanie práce s mládežou, čo sme si v týchto časoch vyhodnotili ako prioritu.

Vždy sme na organizácii festivalu spolupracovali s rôznymi šikovnými ľuďmi a kvalitnými organizáciami, vo vedení sme ale stáli my, aby sme dodávali tímu víziu modernej a spolupracujúcej Serede.

Nechceme sa ale vzdať. Ako nás poznáte, viete, že máme veľa nápadov na ďalších 5 ročníkov 🙂 Potrebujeme ale novú krv, nový drive, nové tváre.

Mirka – hlavná organizátorka festivalu od prvého do piateho ročníka. Si to ty, kto ju nahradí? / Foto: Marcela Pančíková pre KC PRIESTOR

Si to ty?

Vidíš, že to nie je iba o nádherných priestoroch parku a úžasnom programe, ale aj o makaní v zákulisí. Ak aj napriek tomu túžiš ukázať, čo je v tebe a máš skúsenosti s organizovaním kultúrnych podujatí, ozvi sa nám a možno práve vďaka tebe padne rozhodnutie, že Vata 2025 aj tie ďalšie BUDÚ.

A áno, určite máš milión otázok. Chápeme. Pokojne nám preto píš do komentárov a my sa ti posnažíme čo najskôr odpovedať. Prípadne nám napíš mail na mirka@kcpriestor.sk.

Vata fest 2023 / Video: Michal Bardiovský pre KC PRIESTOR

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *